неделя, 26 юли 2015 г.

Плодов галет по рецепта на Жак Пепен

Galette е френски вид хрупкаво тесто, с което може да се приготвят плодови сладкиши и солени пайове. Оказа се, че почти не е останала блогърка, която да не го е приготвяла. Значи дойде и моят ред :) С помощта на големия Жак Пепен, трите тайни на френската кухня, с които съм готвила и друг път и тази плейлиста на г-н Дасен започнах...
Аз се влюбих в този сладкиш - идеална комбинация от вкусове, тънък блат, фини порции... :)
Хубаво е да знаете, че тестото не е сладко. Получава се чудесна комбинация от несладко тесто и сладки плодове. Хората, които почерпих с галета, добавиха и топка сладолед и бяха много доволни. Аз не добавих топка сладолед и пак бях много доволна.
И още нещо - ако не искате да консумирате масло, масло и още масло, може да пробвате рецептата за постно тесто - пак става добре, но не го предлагайте на хора, които са свикнали на много сладки неща :)
И последно - трябва ви кухненски робот, ако нямате - може да пробвате с тестото от рецептата за плодов тарт

Продукти:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
150 гр. меко масло
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1/3 ч.ч. ледена вода
около 700 гр. плодове по ваш избор. Пригответе се с повече плодове, защото не мога да кажа с точност колко ще ви трябват, а по-добре да останат :) Азпървият път го приготвях с нектарини, те се свиха от печенето и вече имам едно наум, да слагам повечко плодове. Също обаче е хубаво да предвидите, че ако плодовете са много сочни, тестото ще попие и ефектът няма да е какъвто трябва.
1 пакетче ванилена захар или 1 с.л. захар + 1 ванилия
2 с.л. мед за поръсване

Приготвяне:
1. Мосю Пепен не казва, че брашното трябва да е пресято, но го отдавам на това, че той работи с най-фини френски брашна. Така че по-добре ние да пресеем брашното :) След това, заедно със солта и захрата, се сипва в кухненския робот с приставка за тесто.
2. Маслото се реже на кубчета по 1.5-2 см. и се сипва при брашното.
3. Кухненският робот се пуска на средна степен (моите са 12, аз го пуснах на 5) за 5секунди. Когато 5-те секунди минат, бучките масло все още не са се разбили.
4. В сместа се сипва ледената вода и роботът се пуска на същата степен за още 10 сек.
5. Получава се меко почти нелепнещо тесто. Увива се във фолио и се оставя за 30 мин. в хладилник.
* през това време ви съветвам да си измиете купата на робота от маслото :)
6. Плодовете се нарязват или на тънки парчета или на кубчета. Или ако са горски плодове - не се режат :)
7. След като извадите тестото от хладилника, ще видите, че то е много меко и наистина почти не лепне. Затова аз не съм правила опити да го разточвам, а го приплесках с пръсти. Дебелината, която търсим е 1.5 см.
8. Плодовете се нареждат върху тестото, като оставяте по 3 см. непокрити по края, за да направите борд.
9. Върху плодовете се поръсва мед и ванилена захар и краищата на тестото се завиват навътре върху плодовете. Не го обясних правилно, но да стане като кошничка. Или просто вижте снимките :)
10. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 мин. и за още 10 мин. на 180 градуса. Най-добре е да ползвате хартия за печене.






Няма коментари:

Публикуване на коментар