понеделник, 13 април 2015 г.

Плодов тарт

За Великден тази година не се пробвах с козунаци. Пролетта събуди в мен желание за плодови сладкиши. На Велика събота направих шоколадов сладкиш с горски плодове, а на Великден - плодов тарт с тесто pâtée sucré. Това е бисквитено тесто, получава се доста твърда основа, не знам защо се казва "сладка каша". 
Смесих няколко рецепти - тестото взех от "в кухнята с Йоана". Кремът доста го търсих да е лесен и вече не помня къде го видях. Избрах това тесто, защото се прави по-лесно от масленото тесто за пай, но следващия път ще пробвам и такова. Ако го разточите по-тънко и добавите парченца шоколад или ядки, ще се получат прекрасни хрупкави бисквитки :)

След описанието на приготвянето ще сложа снимков материал от целия процес :)
За тази песен се сещам, като мисля за този тарт :) http://youtu.be/3cNF-hZEMQs
Продукти:
за тестото:
1 яйце
100 гр. захар
125 гр. масло
250 гр. брашно
1/2 ч.л. сол

за крема:
2 пакетчета крема сирене
4 с.л. сладко
Свежи плодове за украса - по-добре да са сладко-тръпчиви като ягоди или горски плодове. Така се допълват със сладкия вкус на блата и соления привкус на крема.

Приготвяне:
Реших да пресея брашното и не съжалявам. В ситото останаха бучки, които щяха да компрометират качеството на тестото.
Разбих захарта и яйцето и после тях с маслото постепенно на ръка. Може и за 1-2 мин. в кухненския робот, но на мен ми беше приятно да бъркам и да виждам как става все по-пухкава смес. Естествено, маслото трябва да е омекнало, сипва се по малко, бърка се енергично и нежно :) Аз гледах Формула 1, докато го правех и мисля, че ми отне около 15 обиколки време.
След като така приготвената пухкава смес беше готова, все пак реших, че е по-добре да ползвам кухненския робот. За по-малко от две минути с брашното и солта, се оформи приятно незалепващо тесто. Топката тесто завих в алуминиево фолио (може и стреч) и оставих за 20 мин. в хладилника. 
След като минат 20-те минути, тестото се разточва, докато достигне дебелина неповече от 5 мм. Разточва се на набрашнена повърхност, защото иначе залепва. 
Така разточеното тесто се полага в тава за тарт (или в моя случай - универсалната силиконова тава сърце). Което стърчи извън тавата се изрязва и може да се ползва за бисквитки :) Има един тънък момент - дали да оставите бордюр отстрани, за да е по-красиво или не. Аз оставих, но ви съветвам, да не го правите, защото става много твърд. Положеното тесто набожда с вилица няколко пъти.
Включвате фурната на 180 градуса, да загрее. Слагате алуминиево фолио върху тавичката с тесторо, а отгоре - леща или боб, за да играят ролята на тежести за печене и тестото да не бухне. 
Между другото - можете да видите колко малка е моята тавичка сърце и че ми остана достатъчно тесто за голяма бисквита. Върху бисквитата не сложих тежести, но тя изобщо не бухна. Все пак това си е част от играта - тежести за печене :)
Пече се 20 мин., маха се фолиото и се пече още 10 мин.
Междувременно приготвяне на крема:
Crème de la crème ви казвам :) Лесен с приятен и интересен вкус...
Малко по малко разбивате 1/2 пакетче крема сирене с 1 лъжица сладко, докато разбиете цялото количество. Моето сладко беше ягодово, защото реших да гарнирам с ягоди отгоре. Целта е да получите нежна и апетитна смес без бучки. 
Кремът се слага, когато блатът поизстине, защото иначе се топи малко неприятно. Хубаво е да поседи няколко часа с крема преди консумация.
Ще вмъкна тук, че ако искате, може да сиропирате тестото, но аз не го препоръчвам, защото ще ви паднат зъбите от сладко.
Преди да сервирате, се нареждат плодовете отгоре. Другият път освен, че ще пробвам с маслено тесто, ще направя и някаква аранжировка на плодовете...

Снимки от приготвянето:
Продукти за тестото

Яйце, захар и масло добре разбити

Тестото извадено от кухненския робот

Тестото завито във фолио е една шепа :)

Аз разточвам с бутилката вино за готвене, защото нямам точилка :)

Ето колко е голяма моята тавичка и колко тесто ми остана

Надупчваме с вилица

Слагаме тежести

Вадим опечен блат

Правим крем

Редим ягоди :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар